Şalvar, köken olarak Orta Doğu ve Güney Asya’ya dayanan ve zamanla rahatlığın, zarafetin ve kültürel kimliğin bir göstergesi olarak kullanılan zamansız bir alt giyim ürünüdür. Geçtiğimiz yıllarda şehir hayatına geçiş ile birlikte popülerliği azalsa da, modern moda tasarımları ile tekrar gündeme gelmiş ve popülerliği tekrar artmaya başlamıştır. Modern tasarımlar arasında kendini sıkça gösteren sade ve kesin tasarımlar ile birlikte Hint ve Orta Doğu kültürünü yansıtan dizayn ve modeller de bulunmaktadır.
Kıyafetlerde Hint ve Orta Doğu Kültürü Nedir?
Şalvar, Güney Asya ve Orta Doğu’da sıklıkla kullanılan, farklı tarz ve modeller ile kendine etnik kökler ve özellikler kazandırmış olan bir üründür. Rahatlığı, kendine has duruşu ve kullanım kolaylığı ile birlikte zamansız bir ürün olma yolunda ilerlerken, köklerinden gelen zenginliği de beraberinde taşımaktadır.
Hint ve Orta Doğu kültürü, özellikle şalvar gibi etnik kökenlere sahip ürünlerde kendini gösteren iki farklı kültürdür. Hint kültüründe şalvarın yeri, genellikle tunik ile birlikte kullanılan, karışık ve gösterişli dizaynlara sahip, canlı renklerle süslenen ürünler olarak karşımıza çıkar.

Bu şalvarlar, genellikle viskon, hafif saten, ince pamuklu kumaşlar gibi hafif ve akışkan gibi görünen kumaşlardan üretilirler. En çok bilinen Hint usulü şalvar modeli, “Patiala”dır.
Öte yandan, Orta Doğu kültürü baz alınarak tasarlanmış şalvarlar Hint kültürü şalvarlarına göre daha sade, bol kesimli ve tek renktir. Geleneksel elbiselerin altına giyilmesi tercih edilen bu ürünler, dökümlü yapıları sayesinde hareket kabiliyetini daha büyük ölçüde sağlarlar.
Hint ve Orta Doğu Kültüründen İlham Alan Modern Şalvarlar
Hint ve Orta Doğu kültürünün etnik şalvarlar üzerindeki etkisi oldukça yoğundur. Özellikle, modern tarzda üretilen şalvarlarda bile bu etnik köken izlerini görmek mümkündür. Tamamen aynı olmasa da bu kültürlerden ilham alan şalvarlar, yapısal veya dizayn gibi açılardan, geleneksel dönem şalvarlara benzerlik gösterebilirler.
Hem etnik kökeninden izler taşıyan hem de şehir hayatına uyum sağlayabilen şalvar modelleri, moda tasarımcıları tarafından sıklıkla gündemde tutulan ürünler arasında yer almaktadır. Oldukça rahat bir kullanıma sahip sahip bu ürünler, rahatlıklarıyla kullanıcılarını şehir hayatının koşturmacasından ve stresinden bir nebze de olsa uzaklaştırabiliyor.
Hint ve Orta Doğu kültürüne yakın şalvarlar, öncelikle kullanılan kumaşlarla yakınlık gösterirler. Hint modasına yakın şalvarlar genellikle viskon, rayon ve ince pamuk tercih ederken, Orta Doğu modellerinde daha çok keten, pamuklu dokuma ya da krep kumaşlar öne çıkmaktadır.

Diğer bir ilham kaynağı, şüphesiz ki dizayn, renk ve modellerdir. Hint kültüründen ilham alan şalvarlar, kompleks dizaynlar ve canlı renklerin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Orta Doğu kültüründen ilham alan şalvarlar ilse daha sade olmakla beraber çok daha geniştirler.
Her iki kültüre özgü şalvarlar, Türkiye’de etnik pazarlarda kolaylıkla bulunabilir. Bu şalvarların üzerine giyilebilecek kıyafetler de aldığınız kültüre ait şalvara göre şekillenmektedir. Hint yöresine özgü şalvar genellikle tunik ve benzeri elbiseler ile tamamlanır, böylece canlı kombinler oluşturulur.
Orta Doğu yöresine ait şalvarlar ise genellikle uzun elbise ve abiye tarzında kıyafetler ile tamamlanarak daha geniş, harekete açık, sade ve kesimi belirli olan kombinler yaratmak üzere kullanılırlar.
Etnik Şalvarlar Nasıl Kombinlenir?

Etnik şalvarların model ve kesimleri oldukça farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Özellikle ilham alınan etnik kökenin farklı olması, şalvarın duruşu açısından oldukça büyük farklar yaratır. Hint yöresine bağlı kalan şalvarlar daha karmaşık ve canlı renklerde iken, Orta Doğu yöresine bağlı kalan şalvarlar daha sade ve nötr renklerde üretilirler.
Modellerde meydana gelen bu değişiklik, şalvarların kombinlerde kullanım farklarını da açığa çıkarır. Hint yöresine bağlı bir şalvar ile Orta Doğu’dan ilham alan bir şalvarın aynı kombinde kullanılması pek mümkün değildir.
Hint yöresinden esinlenen bir şalvar, üzerinde bulunan büyük, yoğun ve karmaşık motiflere ek olarak oldukça canlı renklere sahiptir. Bu şalvarlar bohem giyim tarzı ve diğer etnik giyim tarzları ile mükemmel bir uyum içerisine girebilir.
Orta Doğu yöresinden esinlenen bir şalvar ise, daha sade ve nötr renkleri kullandığından dolayı, daha sade ve klasik giyim modellerini tercih eden kadınlar tarafından kullanılabilir.
Her iki şalvar türü de kombinlerde abartıya ve karmaşıklığa kaçılmadığı sürece konforlu ve zamansızdır. Kişiler, yaşam tarzları ve kişisel tercihlerine göre bir şalvar tarzı yaparak kendi kombinlerini yaratabilir ve tarzlarını yansıtabilirler.